Ylimarolan 4H-kotieläinpihan terveiset - Hamsteriäiti syötiin, afrikkalainen sikarutto sulki rajat ja sika jäi Ruotsiin, elokuussa luvassa älyttömän rumia eläinvauvoja

Ylimarolan 4H-kotieläinpihan Petra Kerkkä kertoi Radio Voimalla kotieläinpihalla parhaillaan käynnissä olevasta jyrsijäteemaviikosta. Kerkän mukaan jyrsijöiden pitäminen on kotiolosuhteissa äärimmäisen haasteellista, mutta lapset tahtovat usein niitä kotiin lemmikeiksi.
- Kannattaa tarkkaan miettiä, onko tilat tarpeeksi isot. Jyrsijät oikeasti jyrsivät kaiken ja hyviä häkkejä ei ole ollenkaan Suomesta tai Euroopasta saatavilla. Meilläkin kotieläinpihalla hävitetään nyt tiettyjä jyrsijöitä pois. Esimerkiksi degut ovat täällä Suomen olosuhteissa aivan naurettavia. Hamsteri on lemmikkinä helppo, mutta kasvatuksellisesti haasteellisin. Meillä hamsterilapset söivät äidin ja silloin sanoin, että meille ei tule enää hamsteria, Kerkkä painotti.

Kerkkä kertoi myös Suomessa erittäin harvinaisista maatiaissioista. Ylimarolan kotieläinpihalla viihtyvät ainoat pohjoismaiset Suomessa elossa olevat Linderöd-maatiaissiat Estel, Töpseli ja Hattara.
- Kävimme pari vuotta sitten hakemassa Ruotsista kolme Linderöd-sikaa. Päätimme Lideröd-suojeluohjelmaan liittyneen Ruotsin 4H-kotieläinpihan kanssa yhteistuumin saada kantaa Suomeen. Siinä tapahtui aika monta muuttuvaa tekijää, eli tuli Afrikkalainen sikaruttovaara, joka laittoi rajat kiinni, Kerkkä muisteli.
Ylimarolan 4H-kotieläinpihan pistäisi saada karjuja lisää jatkuvuuden takaamiseksi.
- Tämä on terve rotu. Kaikki ne Suomen siat, joita täällä on, on jalostettuja tehotuotantoon ja ne on tosi sairaita. Kotieläinpihat sanovatkin, etteivät he halua pitää sikoja, koska niissä on tosi paljon kaikenlaista, huolehti Kerkkä.

Heinäkuun aikana on kotieläinpihalle syntynyt myös uusia eläinpienokaisia, kun pihalla vierailevat riikinkukkokyyhkyt pyöräyttivät yllätysvauvat.
- Niiden pitäisi tulla pesästä ennen kuin piha menee 18.8.2019 kiinni. Ne ovat oikeasti aika rumia. Meillä on yleensä söpöjä eläinvauvoja, mutta nyt luvataan aivan älyttömän rumia, hymyili Kerkkä.

Audio icon Lataa podcast (16.9 MB)