Valemedian tunnistaa tarkoitushakoisuudesta – Lahden MM-kisoistakin kirjoitettiin valeuutisia

Tietokirjailija ja filosofian tohtori Ari Haasio kertoo Radio Voiman haastattelussa, mistä tunnistaa valemedian ja mitä tarkoitetaan totuudenjälkeisellä ajalla. Haasion mukaan tarvittaisiin mediakasvatusta myös aikuisille.

- Perinteinen journalismi pyrkii mahdollisimman todenmukaisen version asiasta. Valemedia yhdistää faktaa ja fiktiota tarkoitushakuisesti. Kyse on propagandasta, Haasio sanoo.

Hän antaa esimerkin Lahden viime vuoden Lahden MM-kisoista, joista valemedia kirjoitti poliisitiedotteen pohjalta uutisen, että ilmatilan käytön rajoittaminen  johtuisi islamilaisen terrorismin pelosta

- Valheellinen mielikuva luodaan tukemaan valemedian kirjoittajien maailmankuvaa ja näkemyksiä maailmasta. Tässä tapauksessa on yhdistetty poliisin tiedote ja valheellinen väite.

Nastolalaislähtöinen Ari Haasio on kirjoittanut useita teoksia tietoverkoista, tiedonhausta sekä netin ja sosiaalisen median varjopuolista. Uusin teos, Valheen jäljillä, ilmestyi tänä keväänä. Siinä Haasio käsittelee valemedian toimintatapoja sekä vihapuhetta ja antaa työvälineitä lähdekriittisyyteen. Haasion lisäksi kirjan kirjoittajia ovat Anu Ojaranta ja Markku Mattila

Haasio vieraili Lahden pääkirjastolla torstaina lehdistönvapauden ja sananvapauden päivänä luennoimassa aiheesta.

Audio icon Lataa podcast (24.06 MB)