Puutarhamartan ohjeet lupiinin hävittämiseksi: "Vaikeaa ja vaatii sitkeyttä. Hommiin vaan"

Herralan Marttojen puutarhamartta Leena Sulonen vieraili Radio Voimalla kertomassa Marttojen toiminnasta ja antoi samalla toimintaohjeita lupiinien hävittämiseksi.
- Sehän on kauhean kaunis kukka ja meidän tienpientareet ovat sitä valloillaan, mutta käsitykseni on muuttunut. Aikaisemmin ajattelin, että kiva kun se kukkii täällä ja on kaunis, mutta sitten kun se ei enää kuki, se ei ole enää kaunista. Se siementää ja tuhoaa maaperän niin, että siellä ei enää meidän omat luonnonvaraiset kukat pääse kukkimaan, kertoi Sulonen.
Martta on huolissaan esimerkiksi suomalaisista kissankelloista.
- Minulle tuli ihan kyynel silmään, kun katselin ihania kissankelloja. Mitäs jos nämä eivät enää kukkisi? Lupiini muokkaa maaperän niin, että siellä ei enää meidän omat ihanat luonnonkasvit kasva, pahoitteli Sulonen.
Martta vinkkasi vielä, miten alaa vallanneista lupiineista pääsee eroon.
- Se on vaikeata ja vaatii sitkeyttä. Niitä vaan niitetään ja niitetään, eikä niitä saa päästää siementämään, Sulonen ohjeisti.
Tämän vuoden osalta siementäminen on jo tapahtunut.
- Kannattaa kuitenkin niittää jäljellä olevatkin pois, ei sinne kaikki siemenet ole vielä varisseet. Hommiin vaan, Sulonen rohkaisi.

Audio icon Lataa podcast (24.49 MB)