Lahtelaiselle Neea Pakariselle paniikkihäiriödiagnoosi oli helpotus - "Siihen ei voi kuolla. Luulin, että minulla on jotain vakavampaa”

Lahtelainen Neea Pakarinen kertoi Radio Voiman haastattelussa paniikkihäiriön hallinneen elämäänsä niin, ettei kauppaankaan pystynyt lähteä yksin.
- Se vaikeuttaa elämää monin eri tavoin. Puhekyky menee ja alkaa pelottamaan, että kuolee siihen paikkaan. Syke nousee, tuntuu, että rintaa puristaa ja kädet saattavat puutua. Kävin kyllä kaupassa, mutta minun piti soittaa puhelin ensin läpi, että lähteekö joku mukaani. Jos kukaan ei lähtenyt, en lähtenyt minäkään, Pakarinen kuvaili.

Kohtaus saattoi tulla myös yöaikaan ja se pelotti Pakarista.
- Itselläni meni muutama kuukausi niin, että aina kun kävin nukkumaan, iski kohtaus. Valvoin sen aikaa, että se meni ohi, tai heräsin siihen, että en saanut kunnolla henkeä.

Pakarinen on jo oppinut, että paniikkikohtaus ei ole vaarallinen.
- Siihen ei voi kuolla. Se menee itsestään ohi puolessa tunnissa, tunnissa tai kahdessa tunnissa. Nyt olen elänyt jo yli vuoden ilman kohtauksia lääkkeiden avulla, kertoi Pakarinen.

Paniikkihäiriödiagnoosi oli Pakariselle aluksi järkytys.
- En olisi ikinä voinut kuvitella, että tuommoiset käsienpuutumiset ja sydänkohtauksen oireet voivat johtua paniikkihäiriöstä. Luulin, että minulla on jotain vakavampaa. Kun menin diagnoosin jälkeen kotiin, sain taas nukkumaan mennessä kohtauksen. Silloin ajattelin, että jos minä kuolen, niin minä kuolen. Se helpotti asiaa, että ajatteli niin, että ellen aamulla herää, niin en herää, nukkumaan on käytävä, kevensi Pakarinen kertoessaan ajatusmuutoksen auttaneen tilanteessa yhdessä lääkityksen aloittamisen kanssa.

Lähipiiri on suhtautunut Pakarisen diagnoosiin ymmärtäväisesti ja arki luistaa mainiosti.
- Tämänhetkinen työnantajakin tietää, että minulla on paniikkihäiriö. Sain juuri työpaikan Raxista ja pääsin sinne vuoropäälliköksi. Meillä käy tosi paljon asiakkaita, ja jos sattuu kohtaus tulemaan, niin kaikki tietävät, että tämmöinen minulla on. Olen kertonut siitä jokaisella työpaikalla. Paniikkihäiriöt ovat todella yleistä nykyään, muistutti Pakarinen.

Audio icon Lataa podcast (13.99 MB)