"Aina ikäihminen ei uskalla mennä ulos ja vapaaehtoinen on siinä iso tuki"

Torstaina 11.7.2019 vietetään Piristä yksinäistä -päivää. Kotikummit-hankkeen projektityöntekijä Hanna Sinkko kertoi Radio Voimalla, miten henke vähentää kotihoidon asiakkaina olevien ikäihmisten yksinäisyyttä Lahden alueella.
- Me rekrytoimme vapaaehtoisia, jotka haastattelemme ja perehdytämme. Kyselemme mille alueelle vapaaehtoisena haluaa mennä toimimaan ja olemme yhteyksissä kotihoitoon, josta etsitään yksinäiset. Olemme alussa mukana tapaamisessa, jonka jälkeen vapaaehtoinen alkaa käymään ikäihmisen luona itsenäisesti. Toivomme, että vapaaehtoinen toimii ainakin vuoden ajan, eli noin kaksi kertaa kuukaudessa, vetosi Sinkko.

Ikäihminen voi toivoa vapaaehtoiselta esimerkiksi ulkoiluapua.
- Aina ikäihminen ei uskalla mennä ulos ja vapaaehtoinen on siinä iso tuki. Monet ovat saaneet vapaaehtoistoiminnan myötä ihan oikean ystävän. Tämä on tärkeätä, Sinkko muistutti.

Vapaaehtoisena toimiessa ei tarvitse olla ammattilainen ja luonnollisesti välillä tulee tilanteita, ettei paikalle pääsekään.
- Ihan saa tulla omana itsenään, sellaisena kuin on. Tärkeintä on, että on paikalla siinä ikäihmiselle. Toki ihmisillä pyörii nytkin kesälomat ja niistä olemme sopineet, että jos vapaaehtoinen on vaikka kuukauden pois, niin ilmoittaa meille ja ikäihminen saa kotihoidon kautta siitä tiedon. Toki muitakin muutoksia voi tulla jokaiselle, vaikkapa muutto - silloin me etsimme ikäihmiselle uuden ystävän, kertoi Sinkko.

Audio icon Lataa podcast (14.42 MB)